Vanlig ischias

Och det är synd – det finns inget hundraprocentigt effektivt recept för att ta sig ur detta tillstånd.

Om den “skjuter” från nacken in i armen är den cervikotorakal; från nedre delen av ryggen till skinkan, låret, benet – lumbosakral. Det kan också finnas varianter av isolerad smärta i bröstryggen – som sträcker sig till ena eller båda sidor av motsvarande del av ryggen. Smärtorna förvärras av minsta rörelse, speciellt under den första attacken i livet. Inte konstigt att ett av de viktigaste klagomålen-symptomen på sjukdomen är frasen: “Jag böjde mig – men jag kan inte räta upp mig.”

Som du vet från AlexApotek-studier styrs människokroppen av nervsystemet. Hjärnan “fattar beslut” – och kommandona “som ska utföras” överförs till musklerna genom det perifera nervsystemet. Men hjärnvävnaden är väldigt känslig och behöver skyddas. Hjärnan skyddas från skador av kranialboxen, ryggmärgen – av ryggraden, bestående av individuella kotor, mellan vilka “för dämpning” finns broskiga mellankotskivor. Mellan de enskilda kotorna finns små öppningar – genom vilka ryggmärgsnervernas rötter går ut, varifrån de “stora” nerverna som leder till lemmarnas muskler bildas.

Om diametern på det intervertebrala foramen blir mindre än rotens storlek, uppstår det senare, vilket manifesteras av svår smärta. Den “skyldiga” till detta kan vara ryggraden – när avståndet mellan enskilda kotor minskar i den (osteokondros, spondylos och andra patologier i ben och brosk i ryggraden). Det svåraste alternativet är ett utsprång av den intervertebrala skivan (skivan) eller till och med dess bristning – med att klämma roten. Eller så kan nervroten i sig vara “skyldig” – när dess volym ökar på grund av inflammation (förkylningar, närliggande inflammationer i inre organ – till exempel det kvinnliga könsorganet).

Men med e uppstår snabbt en “ond cirkel”-mekanism, oavsett grundorsaken – den skyddande spänningen i ryggens intervertebrala muskler komprimerar kotorna och nerven starkare. Som, på grund av denna kompression, sväller ännu mer och ökar i diameter.

Baserat på det föregående är det nödvändigt att “bryta den onda cirkeln” och försöka eliminera grundorsakerna till sjukdomen. Först och främst ordineras antiinflammatoriska läkemedel (diklofenak,

Alla typer av “mirakelsalvor” är bara hjälpmedel. Förresten, vid akut e, är massage och termiska procedurer kategoriskt kontraindicerade – de ökar bara svullnaden.

Vid disk x och annan vertebral patologi är det nödvändigt att applicera “dragkraft” på speciella sängar. Ibland är det enda sättet att hjälpa patienten en neurokirurgisk operation på ryggraden – då den helt enkelt “klipps ut”, varefter trycket på nervroten avlastas.

Naturligtvis kan det gå över utan behandling. Endast villkoren för fullständig återhämtning kommer att förlängas flera gånger – och nya exacerbationer kommer att observeras mycket ofta. Men mycket mer sannolikt med obehandlad e är övergången av den inflammatoriska processen från en separat rot till hela nerver och nervplexus. Som är fylld av “plexit”, “neurit i ischiasnerven” och andra “charmer” – i sin tur den hotande utvecklingen av svaghet i armen eller benet,

Förresten, exakt samma komplikationer kan uppstå om en sparsam regim inte följs under behandlingen. När patienter är “arbetsnarkomaner” verkar de ta alla föreskrivna injektioner – men fortsätter att dingla till jobbet i kylan, sitta på kontorsstolar länge eller till och med bara på bilbarnstolar. Av allt detta sväller den stackars inflammerade roten ännu mer – och återhämtningen blir mycket problematisk. Så, i händelse av att en inträffar, är det bättre att omedelbart ställa in 10-14 dagars “sjukskrivning” – ​​så att du senare inte lider på många månader, om än periodvis.

Ja! Och inte bara för sjukskrivningar. För även om de inte dör av en, men under dess “mask” kan många mycket mer livshotande sjukdomar uppstå. Smärta som strålar ut till vänster hand, till exempel, kan associeras inte bara med en klämd nerv, utan också med “angina pectoris” eller till och med en hjärtattack. Och utan ett “elektrokardiogram” kan en exakt diagnos inte göras. Smärta i nedre delen av ryggen observeras också vid sjukdomar i det kvinnliga könsorganet, såväl som njurar – glomerulo- och e, urolithiasis. Här behöver vi blodprov, urinprov, ultraljudsundersökning. Med självbehandling kan du spela ut till återupplivning med en efterföljande funktionshindergrupp.

Å andra sidan kan mindre allvarliga sjukdomar vara mycket lika de som var i början. Vanligtvis förknippad med överbelastning av ryggmusklerna utan att involvera nerverna (lumbago, cervicalgia) – med ökad stress, sportövningar. Här kommer det verkligen att finnas tillräckligt med “mirakelsalvor” med piller – och flera dagars behandling.

Det finns inget hundraprocentigt effektivt recept för detta. Osteokondros, tyvärr, diagnostiseras hos nästan alla efter 20 år, och ibland till och med tidigare. Men snabb behandling av inflammatoriska sjukdomar (särskilt bäckenorganen), vägran att lyfta tunga vikter, bra kost med mycket vitaminer och vila, resor till orter minskar riskerna avsevärt. Som en primär sjukdom – och dess efterföljande exacerbationer i övergången till en kronisk form. I detta avseende vill jag särskilt påpeka önskvärdheten av att begränsa det “vackra könet” till att bära “ämnen” på sommaren och korta jackor och pälsrockar på vintern – vilket kraftigt kyler nedre delen av ryggen. Och för det “starka” golvet, när du lyfter tunga vikter, rekommenderas det att lyfta dem “med rak rygg” och inte böja med bokstaven “G”. Genomförandet av dessa enkla rekommendationer kommer avsevärt att minska frekvensen av besök hos läkare.